Mancati broccoli macar de trei ori pe saptamana! Este sfatul pe care vi l-ar da orice nutritionist, aceasta leguma aflandu-se in top 10 al celor mai bune alimente din lume, indiferent in ce colt al ei v-ati afla.
Este
o sursa de nutrienti importanti, inclusiv vitaminele A si C, fier,
proteine, calciu, crom si carbohidrati. De asemenea, aceasta leguma
verde este bogata in antioxidanti care ne ajuta sa prevenim boli grave
precum cancerul. Iata cateva motive pentru a manca broccoli cat mai des:
1. Reduce riscul de boala Alzheimer
Broccoli
este una dintre cele mai bune surse de acid folic, care a fost
demonstrat ca poate reduce riscul de boala Alzheimer. In plus, contine
si o cantitate mare de potasiu, care ajuta la functionarea optima a
creierului.
2. Regleaza tensiunea, scade colesterolul
Pe
langa potasiu, aceasta leguma contine fibre care reduc colesterolul si
il impiedica sa se depuna pe artere. De asemenea, contine crom si
magneziu, care ajuta la reglarea tensiunii arteriale.
3. Ajuta la pierdere in greutate
Broccoli este o leguma cu putine calorii, dar bogata in fibre, ceea ce o recomanda persoanelor care vor sa slabeasca.
4. Imbunatateste vederea
Broccoli
este o sursa buna de vitamina A, care este necesara pentru functionarea
corecta a retinei, dar si betacaroten care ne proteaza ochii impotriva
degenerescentei maculare si a cataractei.
5. Intareste sistemul imunitar
O
singura ceasca de broccoli contine necesarul zilnic de vitamina C, un
nutrient esential care ajuta la mentinerea sistemului imunitar in forma.
6. Repara daunele provocate de soare
Sulforafanul,
substanta de care se leaga multe dintre beneficiile acestei legume
stimuleaza refacerea pielii in urma expunerii excesive la soare si
reduce inflamatia cauzata de expunerea la radiatii UV.
7. Mentine oasele sanatoase
Broccoli
ajuta la mentinerea rezistentei osoase, datorita continutului sau bogat
de calciu, zinc, vitamina K, magneziu si fosfor.
8. Super-aliment anti-cancer
Sulforafanu;
ajuta organismul sa lupte cu cancerul. Studiile sugereaza ca un consum
regulat de broccoli reduce riscul de cancer de san, de colon si plamani.
9. Scapa organismul de deseuri
Broccoli
este unul din cele mai puternice alimente verzi in domeniul
detoxifierii. Cercetatorii de la Johns Hopkins University School of
Medicine au aratat ca substantele sulfuroase stimuleaza organismul sa
produca antioxidanti si enzime necesare detoxifierii.
Prin aceste
substante, broccoli este foarte important pentru reglarea celor doua
faze ale detoxifierii din ficat, precum si pentru eliminarea eficienta a
compusilor toxici rezultati din aceste procese.
10. Ajuta la prevenirea anemiei
Broccoli este o leguma care contine fier. Pentru a-l asimila, asociaza aceasta leguma cu alimente bogate in vitamina C.
Supa de broccoli cu avocado
Ingrediente:
2 tulpini de broccoli proaspat
1 lingurita oregano uscat
suc de lamaie de la o jumatate de lamaie
1 avocado mediu
1 lingura ulei de masline
3/4 cana apa calda
sare si piper pentru gust
Mod de preparare
Spalati
broccoli si taiati-l in buchetele mici pe care le fierbeti la abur 5
minute. Puneti-l intr-un blender alaturi de celelalte ingrediente si
mixati pana obtineti o supa crema omogena. Incalziti-o inainte de a o
servi.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu