Respiratia pe gura favorizeaza astmul

La prima vedere pare ceva banal si cu greu ti-ai putea imagina efectele negative pe care le are. Si totusi, respiratia orala, care apare mai ales la persoanele alergice, nu trebuie deloc ignorata. "Trebuie sa ne imaginam ca un copil e ca un atlet care alearga cu o viteza mare. Cand alearga, orice adiere poate sa il devieze de la dezvoltarea normala. Orice mica problema... Daca observam ca are nasul infundat, trebuie sa o tratam imediat", sustine dr. Ionut Leahu, medic dentist.

Nasul infundat pe perioade extinsa, asa cum se intampla un cazul alergicilor netratati, are repercursiuni in timp. Iata cum iti afecteaza sanatatea respiratia pe gura:

1. Modifica maxilarele, favorizeaza dezvoltarea cariilor
Intre varstele de 3 si 12 ani, maxilarele sunt in crestere accentuata. Respiratia orala adanceste cerul gurii si trage automat oasele maxilare spre interior. Muscatura nu mai e corecta. Iar dintii erup in pozitii atipice, urmandul traiectoria osului.

"Cand il gasim ca adult cu aceasta problema e destul de complicat sa largim osul maxilar cand ajunge la dimensiunea lui normala. O sa vedem foarte multe leziuni carioase la acest tip de pacienti. Intotdeuna pacienti care respira pe gura au activitate carioasa si sunt mai greu de tratat", sustine dr. Leahu.

2. Reduce cantitatea de saliva
Stim ca saliva are rolul ei in pastrarea sanatatii dentare. Cele 500 de tipuri de bacterii existente in cavitatea orala devin mai agresive atunci cand nu avem suficienta saliva. Din acest motiv, cei care respira preponderent pe gura sunt candidatii perfecti la boala parodontala.

3. Favorizeaza astmul
Nu ii lasati netratati pe copiii care au inflamatii alergice la nivelul mucoasei nazale. Chiar daca nu sunt foarte deranjante.
"Inflamatia, daca nu e controlata, poate cobora in bronhii, deci in plamani, deci o rinita alergica netratata se poate complica cu astm alergic", precizeaza dr. Claudia Nechifor, medic primar alergolog.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Like

Add to Google Reader or Homepage top blogsblog search directoryBlog Directory ping fast  my blog, website, or RSS feed for Free SEO Romania free web site traffic and promotion Blog Directory & Business Pages - OnToplist.com Technology Blogs

Recent post

Un produs Blogger.